Chiveve River Beira Mozambique

The Chiveve River Park project has the overall objective to increase the climate resilience of Beira in Mozambique. The intent of this landscape design is to create a park that realises the values offered by a large public park to the City, which include climate change amelioration, education and recreation. This objective is realised through a series of actions related to the improvement of ecosystem functioning, improving use values, accessibility, permeability and sense of place. The creation of longitudinal movement systems and the articulation of the edge treatment are critical in landscape design and place-making, but the overall success of the design relies on people using and valuing the spaces created. In order to encourage people to inhabit and use the park and river system, passive and active recreational activities, art and activation nodes have been located along the river length. These nodes respond to the surrounding urban context and the existing social patterns and needs, providing exciting programming for the park. Earthworks have been working on the project since 2014. Implementation is expected to begin in 2017. When the park is complete it will be one of the largest urban parks built in Africa, to date.

 

 

Landscape Development Plan:

 

FINAL-OVERALL-PLAN

 

 

Similar to many coastal cities, Beira was developed on the banks of estuaries. The Chiveve River was a tidal estuary stretching from the coast in Beira, up 5km through the city center to Goto informal settlement where it originates at Goto wetland. The Park encompases the whole river. The first stage of this project, which is now complete, was to open the river mouth, and dredge the river, allowing tidal flow back into the system and to provide increased flood protection to the City of Biera, which is vulnerable to flooding and sea level fluctuations due to the city being below sea level. The second stage of the project is to turn the project area into an urban park.

The Chiveve River Park is split into 4 ‘Basins’ which follow the course of the river from the harbour up to Goto wetland. Through understanding the river, and the park, as a part of the City’s urban fabric, in order to improve access across the river an additional 20 pedestrian bridges have been designed in to cross the river, as well as a cycle route network which provides linear connection from the harbour through to Goto wetland. Design elements are used to tie the different spaces of the park together includes gateways to delineate thresholds and edge different spaces, signage which provides for wayfinding, information and education on the natural processes occurring within the site. Boardwalks and bridges provide access through and across the wetlands and the river, allowing for passive recreation within the mangrove trees. The different Basins have a different programmatic focus, based on the outcomes from the site analysis, and the broader urban fabric.

The Landscape Development Plan (LDP) looked at structuring the wider movement routes over the site, the various broader programs for the river basins (3) and  mangrove rehabilitation zones along the Chiveve River corridor. Pedestrian connectivity was a vital criteria to the success of the project and this LDP has made provision for walking, jogging and cycling routes that entwine through and along the river from its headwaters through to its mouth at the fishing port of the city. Along this route, outdoor children’s playgrounds, sport facilities, trim parks or outdoor gyms, space for commercial activities, cultural happenings and events, nature walks, picnic areas, a botanical educational facility and  a water park have been planned.

IMG_2541

 

One of the main challenges on this project is ensuring the local population will value the park, before the redevelopment it was basically a rubbish dump, plastic bottles, bags and all other rubble generated in the city was dumped into the river and taken away when the tide went out. We convinced the clients to change the perception of the people through design rather than just fencing it off, that if they can use it they would value it.

Boulevard

 

Perspective of redeveloped boulevard: this existing boulevard that overlooks the Chiveve River near the fishing port is to be upgraded with pedestrian seating, cycle lanes, formalised small business kiosks, cafes and entrances to nature walks along the river. This is to form a well used public space in the centre of the downtown area.

 

 

DSCF3700

 

Basin 1 Perspective

 

20141103 Chiveve perspective_03